2017. október 10-én az Agóra Tudományos Élményközpontban jártunk az osztállyal és a 11. A-val. Székely Tünde tanárnő valamint Major Márta a 11.A osztály és Káplárné Bacskai Mariann a 11.D osztály osztályfőnökei kísértek el minket. Az Agórában egyszerre van jelen a játék, a szórakozás és a tanulás. A háromszintes modern épületben megismerkedhettünk a fizika, a kémia, a biológia csodáival.

Először a csillagdában tanulmányozhattuk az égi jelenségeket, majd megnéztünk egy kisfilmet a Holdról, melynek címe Visszatérés a Holdra volt. A film megnézése közben elgondolkodhattunk azon, hogy milyen tudományos eszközöket, robotokat képes az ember létrehozni csak azért, hogy felfedezze a számára ismeretlent.

Utána a Tesla-tekercset tekinthettük meg, ami meglehetősen hangos volt; az előadó zeneszámokat játszott le egy zongorabillentyűzet segítségével. A hangok villámokat idéztek elő.

Aztán a szemről tartottak nekünk egy interaktív előadást, melynek során tesztelhettük, hogy jól látjuk-e a színeket, az alakzatokat, átélhettük, hogyan lát egy rövidlátó, egy távollátó és megismerhettük a szembetegségekkel is.

Az utolsó előadás a „Fagyos kísérletek” volt. Az kísérletek során láttuk és tapasztaltuk, hogy a levegő szétfolyik, a növények szilánkosra törnek, a felfújt lufi összezsugorodik.

Az előadások között az interaktív térben érdekes játékokat lehet kipróbálni: tesztelhettük, mennyire vagyunk erősek és gyorsak; megtapasztalhattuk, mekkora munkával jár az elektromosság előállítása; célba lőhettünk a speciális Lenz-ágyúval; és aki elég merész volt, akár két méter magasban is biciklizhetett. Kipróbálhattuk az ördöglakatokat, a stroboszkóp működését, eltévedtünk a tükörlabirintusban, fekete-fehér képből színeset varázsoltunk.

Az Agórát a Botanikus kerten keresztül hagytuk el, ahol egy csodás kaktuszkiállítást is megtekintettünk.

Horváth Vivien 11.d osztály