A „Rendészeti területen tehetséges fiatalok hálózatának építése” címmel szervezett 3 napos programot az ÉReTT (Észak-magyarországi Rendészeti Tehetségsegítő Tanács). A programra a rendészet területén tehetséges fiatalokat várták. Iskolánkat, a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumot, mint az ÉReTT egyik alapító tagját, Zsiday Péter 11.a osztályos tanuló képviselte. A program megvalósítására május 23-24-25-én került sor.

Kedden reggel Sass András Csaba tanár úrral elindultunk a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumba. Az első napon elsősorban beszélgettünk, ismerkedtünk egymással, hiszen több településről érkeztünk. Voltak közös feladatok is. Összesen 16 diák volt, különböző iskolákból. Körbenéztük az iskola területét.

Minden rendészeti ágat bemutattak, amit ott tanulhatunk. Vacsora után felment mindenki a szobájába, ahova beosztották. Este a fiúkkal kártyáztunk és beszélgettünk (nagyjából megismertük egymást). A második napon reggeli után vonattal utazunk Budapestre. Cél az Országos Rendőr-főkapitányság épülete volt. Az épületben sok mindent megmutattak. Az ott látottak és hallottak nagyon sok diáknak felkeltette az érdeklődését.

Ezt követően a Rendőrmúzeumba mentünk, ahol a 20. század elejétől a magyar rendőrség kiemelkedő intézkedéseit mesélték el, régi fegyvereket, ruházatokat mutattak be.

Ebéd után visszamentünk Miskolcra. Este az ott tanulókkal fociztunk egyet. A harmadik nap a felvételi rendszert tekintettük át: a fizikai és műveltségi tesztet. A lőtérre is benéztünk, ahol bemutatták a szolgálati fegyvereket, szét lehetet szedni azokat, és légpuskával lőttünk is.

Nagyon jól éreztem magam, a legpozitívabb számomra az volt, hogy mindenki közvetlen és barátságos volt a másikkal.

Zsiday Péter
11.a osztály