Május 12-én, pénteken, a Varadinum Kárpát medencei középiskolások Történelmi vetélkedőjén a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium csapata az 1. helyen végzett.

A csapat tagjai a következőket fogalmazták meg a versennyel kapcsolatban.

Kriszte Hunor:„A derecskei iskola képviseletében vett részt csoportunk a Varadinum ünnepségsorozat keretein belül megrendezett történelmi versenyen, melynek témája Szent László király volt. A csapat tagjai: Szőke László, Árva Ferenc és jómagam rengeteget készültünk a versenyre, melyre a felkészülést Farkasvölgyi Győző tanár úr segítette.

Csapatunk péntek reggel vette útját Nagyvárad felé. Délután már a váradi várban vehettünk részt előadásokon, körbejárhattuk a várat, sőt még a versenyhez kapcsolódó bónusz feladatot is sikeresen teljesítettük.

A nagyváradi Ady Endre Gimnázium kollégiumában voltunk elszállásolva, más csapatokkal egyetemben. Szombaton, egy hosszú és tanulással töltött éjszaka után állhattunk szembe a verseny nehézségeivel.

Ellenfeleink nagyon felkészültek voltak, viszont nekünk sikerült legyőzni őket, úgyhogy a Komáromi csapat előtt végezve sikerült megszerveznünk az első helyezést, melynek a csapat és felkészítő tanárunk is felettébb örült.

A győzelmet annak köszönhettük, hogy a verseny előtt hetekkel már a könyveket bújtuk, és így kerekedhettünk fölül a Kárpát-medence különböző helyéről érkezett csapatokon.

Nagy élmény volt számunkra ez a verseny és a jövőben is törekszünk ehhez hasonló eredményeket elérni minden téren.”

Szőke László:„Egy napon a történelem tanárunk az óra végén megemlítette nekünk a Nagyváradi Varadinum történelem vetélkedőjét.

Örömmel elfogadtuk, éltünk a lehetősséggel és készültünk a versenyre. A fő téma Szent László, a lovag király volt. Rengeteg mindent megtudunk róla. Alaposan átvettük az életét, készen álltunk a versenyre.

Elérkezett az a nap, amikor elindultunk Nagyváradra, egy órán belül meg is érkeztünk. Az Ady Gimnázium kollégiumban elszállásoltak minket. Tanár úrral elmentünk városnézésre. Délután fél négy körül körbejártuk a versenyzőkkel a Szent László által alapított várat. Különböző feladatokkal vártak minket, a feladatokat a Derecske csapat, azaz mi hajtottuk legelőször végre. Így az első helyen végeztünk, amiért kaptunk 5 pontot.

A szállásra mentünk, egy cseppet szórakoztunk, ezután átnéztük az anyagot. Másnap reggel, a verseny napján reggeli után elindultunk versenyezni. Különböző feladatokkal vártak minket, amelyeket megoldottunk kisebb-nagyobb sikerrel. A verseny közben semmi baj nem volt, mert nagyon jól megértettük, ha kellett kijavítottuk egymást. A verseny véget ért, izgatottan vártuk az eredményt. Az első négy helyezett kapott díjazást. Sorolják fel a helyezéseket, a negyediket, a harmadikat, a másodikat és még mindig nem szólítottak minket. Majd végül az elsőt szólítják, Derecskét. Egy hatalmas kő esett le a szívünkről, nagyon boldogok lettünk. Megnyugodtam, vidáman elindultunk haza.

Így történt a Varadinumi győzelmünk.”